
Tandbehandling af hest
Hestens tænder "vokser"/ bryder frem hele livet!
Faktisk bryder de konstant frem med ca. 3mm om året. Dette skyldes, at hesten naturligt slider sine tænder ned, når denne æder græs i naturen op mod 20 timer i døgnet. Men sådan er det ikke længere for vores heste. I dag holder holdes og fodres hestene helt anderledes, samt at vi rider på den. Pga af dette er det nødvendigt at passe hestens tænder for at undgå sår, smerte, fejlbid osv, samt at hesten holder huld (dvs ikke taber sig) - og ganske simpelthen for at de kan leve længst muligt.
Det er ikke nok bare at raspe tænderne. Dette er efter min mening både gammeldags, samt fanger ikke mange lidelser i munden. En grundig og regelmæssig mundhuleundersøgelse kan forbedre hestens sundhedstilstand og præstationsevne. Hvis hesten tænder ikke plejes eller blot raspes uden sedation, lys og mundspærre, så kan alvorlige tand- og mundhulesygdomme stå på længe og medføre smerte, samt klare symptomer for hesteejeren.
Det er dyrt og svært at helbrede, men billigere og lettere at forbygge! Tandeftersyn anbefales derfor med 6-12 måneders mellemrum, afhængig af den enkelte hest.
Jeg tilbyder altid en grundig undersøgelse af hestens mundhule og kranie inden jeg starter en behandling. Dette kræver, at hesten er bedøvet og får en mundspærre på med et godt lys. Det er ikke muligt, at lave et ordentligt stykke arbejde uden dette - man kan altså ikke se meget på en vågen halvurolig hest. Formentlig overses mange lidelser og dette er ikke et ordentligt stykke arbejde.
Når der er ro og et godt overblik er det lettere at finde og behandle fx bølgebid, tandkroge, ramper, diastemer, knækkede tænder, startende huller i tænderne og sygdomme fx EORTH.
Dette vil jeg udføre, når jeg tilser din hest til tandrasp
-
Grundig klinisk undersøgelse af hesten inden bedøvelse
-
Grundig mundhuleundersøgelse
-
Tandrasp af tandspidser i over- og undermund
-
Vurdering og korrektion af tandsættet fx bølgebid, ramper, overgroet tænder, kroge mm
-
Vurdering og behandling af tandsættes sundhed fx. sår i kinden, knækkede tænder, mellemrum/ diastemer, løse tænder, forderpakninger mm.
-
Vurdering og behandling af fortænderne. Her tilses fortænderne for fx tandsten, EORTH, samt ulvetænder og hingstetænder - desuden sår efter biddet eller træk.